Sunday, April 15, 2007

Chúa Nhật 2 Phục Sinh - 2nd Sunday of Easter (John 20:19-31)

Bài Đọc I: Acts 5:12-16 II: Rev 1:9-13,17-19
Phúc Âm Gioan 20:19-31
(19) Vào chiều ngày ấy, ngày thứ nhất trong tuần, nơi các môn đệ ở, các cửa đều đóng kín, vì các ông sợ người Do Thái. Đức Giêsu đến, đứng giữa các ông và nói: "Chúc anh em được bình an!" (20) Nói xong, Người cho các ông xem tay và cạnh sườn. Các môn đệ vui mừng vì được thấy Chúa. (21) Người lại nói với các ông: "Chúc anh em được bình an! Như Chúa Cha đã sai Thầy, thì Thầy cũng sai anh em" (22) Nói xong, Người thổi hơi vào các ông và bảo: "Anh em hãy nhận lấy Thánh Thần. (23) Anh em tha tội cho ai, thì người ấy được tha; anh em cầm giữ ai, thì người ấy bị cầm giữ." (24) Một người trong Nhóm Mười Hai, tên là Tôma, cũng gọi là Đi-dy-mô, không ở với các ông khi Đức Giêsu đến. (25) Các môn đệ khác nói với ông: "Chúng tôi đã được thấy Chúa!" Ông Tôma đáp: "Nếu tôi không thấy dấu đinh ở tay Người, nếu tôi không sỏ ngón tay vào lỗ đinh và không đặt bàn tay vào cạnh sườn Người, tôi chẳng có tin." (26) Tám ngày sau, các môn đệ Đức Giêsu lại có mặt trong nhà, có cả ông Tôma ở đó với các ông. Các cửa đều đóng kín. Đức Giêsu đến, đứng giữa các ông và nói: "Chúc anh em được bình an!" (27) Rồi Người bảo ông Tôma: "Đặt ngón tay vào đây, và hãy nhìn xem Thầy. Đưa tay ra mà đặt vào cạnh sườn Thầy. Đừng cứng lòng nữa, nhưng hãy tin." (28) Ông Tôma thưa Người: "Lạy Chúa của con, lạy Thiên Chúa của con!" (29) Đức Giêsu bảo: "Vì đã thấy Thầy, nên anh tin. Phúc thay những người không thấy mà tin!" (30) Đức Giêsu đã làm nhiều dấu lạ khác nữa trước mặt các môn đệ; nhưng những dấu lạ đó không được ghi chép trong sách này. (31) Còn những điều đã được chép ở đây là để anh em tin rằng Đức Giêsu là Đấng Kitô, Con Thiên Chúa, và để anh em tin mà được sự sống nhờ danh Người.
Chi Tiết Hay
+ Đoạn Phúc Âm này tả lại phần thứ hai của việc Đức Kitô hiện ra với các tông đồ theo các Phúc Âm của Matthêu, Luca và Gioan. Tuy nhiên chỉ có Phúc Âm của Gioan mới kể chuyện xảy đến với Tôma. Thánh Gioan không nói rõ có bao nhiêu người hiện diện vì thế có thể có hơn 12 người ở đó, không kể Tôma và Giuđa.
+ (c.20) Các tông đồ vui mừng vì thấy Đức Kitô. Ngài đã giữ đúng lời hứa trước đó (16:22) khi nói rằng: "Nhưng Thầy sẽ gặp lại anh em, lòng anh em sẽ vui mừng"
+ (c.22) Đức Kitô thổi hơi vào các ông như xưa kia Thiên Chúa đã thổi sự sống vào Adong: Đức Giêsu đã tái tạo các ông bằng Thần Khí.
+ (c.27) Sau khi nói "đặt tay vào", chúng ta tưởng Đức Kitô sẽ nói tiếp "và hãy cảm giác thấy", nhưng, thay vào đó Ngài lại bảo "và nhìn xem", có nghiã là "hãy thực sự nhận ra" hoặc là "hãy hiểu"
+ Các môn đệ mỗi ngày một hiểu biết Thầy mình rõ hơn và dần dần đặt cho Ngài các danh hiệu càng ngày càng chính xác hơn. Ở đây Tôma gọi Ngài bằng danh xưng cuối cùng và chính xác nhất: Đức Giêsu là Chúa, là Thiên Chúa.
+ (c.28) Trong phần kết của cuốn Phúc Âm nguyên thủy, Gioan dùng lời của Tôma để lập lại lời mở đầu: "Ngôi Lời là Thiên Chúa" (1:1)
Một Điểm Chính: "Lạy Chúa của con, lạy Thiên Chúa của con!". Tôma tuyên xưng, không phải vì đã thấy, nhưng vì ông đã tin, và điều ông tin là tất cả sự thật.
Suy Niệm
1. Hãy tưởng tượng bạn đang ở trong phòng với các tông đồ khi Đức Giêsu hiện ra. Hãy nhìn những phản ứng của họ, và nhìn Đức Giêsu khi Ngài ban phép lành cho bạn. Bạn muốn thưa với Ngài điều gì?
2. Chúng ta giống và khác Tôma ở những điểm gì?
3. Điều gì, hoặc ai, đã giúp bạn tin Đức Giêsu và được sự sống?
--------------------------------------------------------------------
2nd Sunday of Easter
Reading I: Acts 5:12-16 II: Rev 1:9-13,17-19
Gospel John 20:19-31
(19) On the evening of that day, the first day of the week, the doors being shut where the disciples were, for fear of the Jews, Jesus came and stood among them and said to them, "Peace be with you." (20) When he had said this, he showed them his hands and his side. Then the disciples were glad when they saw the Lord. (21) Jesus said to them again, "Peace be with you. As the Father has sent me, even so I send you." (22) And when he had said this, he breathed on them, and said to them, "Receive the Holy Spirit. (23) If you forgive the sins of any, they are forgiven; if you retain the sins of any, they are retained." (24) Now Thomas, one of the twelve, called the Twin, was not with them when Jesus came. (25) So the other disciples told him, "We have seen the Lord." But he said to them, "Unless I see in his hands the print of the nails, and place my finger in the mark of the nails, and place my hand in his side, I will not believe." (26) Eight days later, his disciples were again in the house, and Thomas was with them. The doors were shut, but Jesus came and stood among them, and said, "Peace be with you." (27) Then he said to Thomas, "Put your finger here, and see my hands; and put out your hand, and place it in my side; do not be faithless, but believing." (28) Thomas answered him, "My Lord and my God!" (29) Jesus said to him, "Have you believed because you have seen me? Blessed are those who have not seen and yet believe." (30) Now Jesus did many other signs in the presence of the disciples, which are not written in this book; (31) but these are written that you may believe that Jesus is the Christ, the Son of God, and that believing you may have life in his name.
Interesting Details
+ This narrative describes the second part of the appearances to the disciples on Easter evening which appears in various forms in Matthew, Luke and here. But John alone relates the incident of Thomas. John does not specify how many disciples were present, so it may well have been more than twelve - not including Thomas and Judas.
+ (v.20) The disciples were glad when they saw the Lord. Jesus fulfills his promise expressed earlier in (16:22) when he says: "But I will see you again and your hearts will rejoice".
+(v.22) The word "spirit" also means breath. Jesus breathes on them as God had breathed life into Adam: Jesus recreates them with the Holy Spirit.
+ (v.27) After the verb "put", we would expect "and feel". Instead, Jesus asks Thomas to "see", meaning "really see" or "understand".
+ As the disciples gradually gain better knowledge of Jesus, they give Jesus a series of titles with increased accuracy. Here, Thomas gives the final title, the definite one: Jesus is LORD GOD.
+ (v.28) In the original conclusion to this Gospel, the final statement by Thomas repeats its opening truth: "the Word was God" (1:1).
One Main Point: "My Lord and my God!". Thomas expresses, not what he has seen, but what he now believes, and it is the complete truth.
Reflections
1. Imagine you are in the room with the disciples when Jesus appears. Look at the disciples' reactions, at Jesus as he blesses you. What do you have to say to Jesus?
2. In what ways are we like or unlike Thomas?
3. What (or who) has helped me to believe in Jesus and have life?

7 comments:

Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
world of warcraft power leveling
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold
buy cheap World Of Warcraft gold m3x6c7io

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/6.jpg[/img][/url]
uranium series dating [url=http://loveepicentre.com/]us rules dating[/url] sex dating in croydon surrey
craig ferguson is dating [url=http://loveepicentre.com]partners dating friendship american baseball team[/url] dating gay guys
online dating forums us [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]number one rated gay dating site[/url] online dating kansas city missouri

Anonymous said...

free autocad ebook http://audiobookscollection.co.uk/fr/OpenMP-Shared-Memory-Parallel-Programming-International-Workshop-on-OpenMP-Applications-and-Tools-WOMPAT-2003-Toronto-Canada-June-26-27-2003-Proceedings/p195525/ phsycology ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Professional-and-Technical/c1055/?page=3]ebook on samsung tocco[/url] sony ebook stone

Anonymous said...

what are software requirements http://buysoftwareonline.co.uk/de/product-20130/AutoCAD-LT-2010-English-x32 medical billing home software optimedirect corporation [url=http://buysoftwareonline.co.uk/de/product-14156/ForkLift-1-0-Mac]silk management software[/url] acoustical software spectro
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-36258/HyperTyle-1-0-for-Adobe-Photoshop]HyperTyle 1.0 for Adobe Photoshop - Software Store[/url] dvd and dvb-s software player
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-37244/PicturesToExe-Deluxe-5-5][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonymous said...

best computer tracking software http://buysoftwareonline.co.uk/product-36188/Fund-Manager-Advisor-10-9 garmin gps 38 software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-24146/Adobe-Design-Premium-CS4-Mac]bpms backflow prevention management software[/url] accounting package software uk
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-35532/Chronos-iScrapBox-1-1-MacOSX]Chronos iScrapBox 1.1 MacOSX - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] subscriptions online software tools
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/category-12/Multimedia-and-Entertainment?page=123][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonymous said...

[url=http://onlinemedistore.com/products/lopid.htm][img]http://onlinemedistore.com/9.jpg[/img][/url]
ainslie blue bell pharmacy http://onlinemedistore.com/products/epivir.htm bostonia clinic pharmacy and el cajon [url=http://onlinemedistore.com/products/aleve.htm]wisconsin pharmacy shcool[/url]
r wickham pharmacy venous access http://onlinemedistore.com/products/cok-n--energy-and-sensory-enhancer-.htm pharmacy management services inc [url=http://onlinemedistore.com/products/serophene.htm]serophene[/url]
walmart pharmacy generic drugs http://onlinemedistore.com/products/micardis.htm savon pharmacy acme markets pa [url=http://onlinemedistore.com/products/xplode--stamina--energy-and-sex-enhancer-.htm]ida pharmacy bloor[/url]
viagra cnadian pharmacy http://onlinemedistore.com/products/deltasone.htm postgraduate study at uppsala university of pharmacy sweden [url=http://onlinemedistore.com/products/atacand.htm]atacand[/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/aceon.htm][img]http://onlinemedistore.com/11.jpg[/img][/url]
pharmacy prince maine http://certifiedpharmacy.co.uk/products/sustiva.htm th peoples pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/viagra-super-active-plus.htm]online pharmacy accepts paypal[/url]
care site pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cymbalta.htm pharmacy reclast [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/starlix.htm]starlix[/url]
free membership to online pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/erectalis.htm quincy massachusetts pharmacys [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/copegus.htm]study guide for pharmacy techs[/url]
online pharmacy free online medical consultation http://certifiedpharmacy.co.uk/products/triphala.htm pharmacy management services inc [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/remeron.htm]remeron[/url]